Kılıç Gayrimenkul uyarıyor, sahte emlakçılara dikkat!


Loading...
Giriş Yap Hesap Oluştur

Çağrı Merkezi / (0541) 864 08 41

Kılıç Gayrimenkul uyarıyor, sahte emlakçılara dikkat!

Anasayfa Haber ve Duyurular Kılıç Gayrimenkul uyarıyor, sahte emlakçılara dikkat!
Sevdiklerinizle Paylaşın

Kılıç Gayrimenkul uyarıyor, sahte emlakçılara dikkat!

Sahte emlakçılar, konut alıcısının kabusu olmaya devam ediyor. Konut kredi faizleri düşmeye başladığı bugünlerde, sahte emlakçılar da bunu fırsata çevirmek için harekete geçtiler. Konut alırken dolandırılmamak için bu uyarılara kulak verin.

Ev alırken çok dikkatli olmanız gereken bazı konular var.  Bunu belki defalarca yazılıp çizilmesine rağmen konut sektöründe mağdur edilen insanların önüne bir türlü geçilemiyor.

Kılıç Gayrimenkul uyarıyor, sahte emlakçılara dikkat!

Konut alacaklara mutlaka ve mutlaka konusunda uzman güvenilir bir emlak danışmanlık firmasıyla istişare etmesini öneriyoruz. İlla emlak danışmanıyla çalışacaksınız diye bir şart yok. En azından alacağınız konut ile ilgili size mutlaka yardımcı olup fikir verecektir.  Bulunduğunuz bölgede merdiven altı diye tabir edilen emlak firmalarından uzak durmanızda fayda var. Dolandırılmamak için yapmanız gereken önemli noktaları sizler için bir araya getirdik.

Eylül ayı itibariyle faizlerin düşmesi sizin konut alma isteğinizi artırdığı gibi, dolandırıcıları da harekete geçirdiğini unutmamak gerekiyor. Zira en büyük mağduriyetler emlak konusunda yeterli bilgi sahibi olmadan karşı tarafa para verilmesiyle başlıyor.

Sahibinden satılık ilanlara dikkat!

Genellikle fiyatının çok altında zannettiğiniz ilanlara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Üstelik karşı taraf sizden kaparo talep ediyor ise, mutlaka 3-4 defa düşünün. Görmediğiniz birine kaparo yolladığınız takdirde size geçmiş olsun demekten başka çare kalmıyor. Bu işler emlak sektöründe böyle yürümüyor.

Yapılan istatistikler gösteriyor ki Türkiye genelinde 300 binden fazla kayıtsız emlakçı var. Ayrıca kendisine emlakçı süsü veren binlerce iş yeri de olduğu biliniyor.

Nelere dikkat edilmeli?

  • Kesinlikle kaparo vermeyin
  • Yetki belgesi isteyin
  • Vergi Dairesi
  • Ticaret Sicil Belgesi
  • İnternet üzerinden para alışverişi yapmayın
  • Evi görmeden sözleşme imzalamayın
  • Haciz var mı?
  • Şerh Var mı?
  • Mülk üzerinde Rehin var mı?

Ev alırken aşağıdaki konuları mutlaka gözden geçirin

– Konutun tapu kaydı mutlaka önceden kontrol edilmeli. Üzerinde ipotek olabilir.

– Kat irtifakının kurulup kurulmadığına, iskanın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığına dikkat edin.

Satılan konut aile konutu ise eş muvafakati mutlaka alınmalı. Aksi takdirde ileride açılacak tapu iptal davasında tapu devredilse bile tapu iptaliyle karşı karşıya kalınır.

– Kadastro müdürlüğüne giderek almak istediğiniz gayrimenkulün haritasına bakın. Çevresinde neler olduğunu önüne, arkasına, yanına ne gibi inşaatlar yapılabileceğini öğrenin.

– Binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını, projenin denetiminin ve ruhsat izninin olup olmadığını araştırın. Eğer alacağınız gayrimenkul inşa halinde ise müteahhidinin mali durumunu araştırın.

– Kat karşılığı yapılan bir inşaattan gayrimenkul alıyorsanız, müteahhitle noter onaylı anlaşma yaparak kullanılacak tüm malzemeleri ve işin aksaması durumdaki tazminatları belirtin.

– Alacağınız gayrimenkulde bir kiracı varsa yapılan kira kontratını inceleyin. Kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırın

– Tapu işlemi sırasında alacağınız konutun değerini yeniden değerleme oranlarına göre hesaplayarak beyan edin. Çünkü beyanınız eksikse ödenen alım satım harçları cezalı olarak size geri dönebilir.

– Bölgedeki emsallerden konutun fiyatını değerlendirin.

– Gayrimenkulün işinize, okulunuza, merkezlere olan uzaklığını ve ulaşım durumunu göz önünde bulundurun. – Sonradan çok yüksek aidatlarla karşılaşmamak için konutun mevcut aidatlarını öğrenin.

– Konutun ses ve ısı yalıtımı olup olmadığına dikkat edin.

– Bina ve konutun inşaat malzemesi kalitesini öğrenmeye çalışın.

– Konutun yeşil alanı ve otoparkı olmasını tercih edin.

– Konutun kira getirisini göz önünde bulundurun.

– Konutun oda sayısı ve kullanışlı olup olmadığına bakın.

– Konut alırken pazarlık yapmayı ihmal etmeyin.

– Konutun tesisatlarının durumuna bakın.

– Konutun bulunduğu sitedeki sosyal donatıların kime ait olduğunu ve kimler tarafından kullanılacağını öğrenin.

– Konut fiyatının yüzde 5’inden fazla kaparo vermeyin.

– Mutlaka daha sonradan satıcıyı bulabileceğiniz adres ve telefonu alın.

– Taraflardan birinin cayması halinde cezai şart ödeyeceğini satış protokolüne yazın ve cezai şart miktarını belirleyin. Genelde alıcı vazgeçerse verdiği kaparo yanar. Satıcı vazgeçerse aldığı kaparo ile birlikte bir o kadar daha ödeme yapar.

– Tapudaki masrafların kim tarafından ödeneceği konusunda anlaşmaya varın ve bunu satış protokolüne yazın.

– Konutun emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, su, elektrik, doğalgaz, apartman aidatı, telefon, kablolu TV gibi borçlarının olmadığıyla ilgili belgeleri alın.

– Konutların ekonomik ömrünün yaklaşık 50 yıl olduğunu düşünerek, çok yaşlı olmayan konutları tercih edin.

Evet yukarıda yazdığımız gibi konuları araştırmanız da fayda var. Mutlaka konut satış sözleşmesi imzalamadan önce yanınızda bir avukat veya emlak danışmanı olmalı.

Bunu şunun için anlatıyoruz. Binlerce lira para ödeyeceğiniz bir taşınmaz için belki o anda aklınıza şöyle bir şey gelebilir; ‘Ne gerek var ya’ diyebilirsiniz. Tabi bu sizin tercihiniz kimse bu konuda sizi zorlayamaz. Siz yine de ev alırken bu konuları aklınızın bir köşesine not edin. Sonuçta gayrimenkul konusunda uzmanlaşmış emlak danışmanlık firmaları mağduriyetlerin önüne geçmek için var. Bunlara en iyi örnek Turyap, gibi köklü bir firmayı örnek gösterebiliriz.

Fatih KILIÇ - Kılıç Gayrimenkul

kilicgayrimenkul.com

İlanlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! (0541) 864 08 41

Copyright © 2016. Her Hakkı Saklıdır.